Foto bus-tour

Naar aanleiding van de te houden “foto bus-tour” van Stichting Focus op zondag 16 december 2018 het volgende.

In het buitenland in de toeristische steden is het voor de toerist een van de meest gangbare activiteit, (een “Sightseeing tour”) daarbij wordt vanuit de rijdende bus geflimd en gefotografeerd. Het is vaak niet mogelijk om tijdens de rit naar believen van plaats te wisselen, gezien de bezetting en ook het heen-en-weer in de bus lopen is er niet bij.

Het is daarom raadzaam om verzekerd te zijn van een goede zitplaats cq camerastandpunt, om zo vroeg mogelijk in te stappen. Doorgaans zijn de entreekaarten voor één of meerdere dagen geldig en gedurende die periode kan men zo vaak men wil bij de bushaltes uit- en instappen. Het is dan handig informatie van de aankomst tijden van de volgende bussen te weten.

De te houden foto bus-tour heeft deze belemmeringen groten deels niet. Eigenlijk is het wat opzet betref praktisch niet te vergelijken. Men is niet gebonden vanuit een wel of niet gekozen zitplaats te zitten en fotograferen.

In de bus van 16 december kunnen totaal 50 personen, men houdt het op maximaal 35 personen. Hierdoor zal er voldoende ruimte voor een ieder zijn. Ook is er de mogelijkheid van camerastandpunt te veranderen. Van de deelnemers wordt verwacht dat men rekening houdt met elkaar, zodat iedereen aan zijn/haar fotografische trekken  komt.

Het is niet de bedoeling dat men tijdens de route de bus verlaat. Er zal rekening houdend met het verkeer, zo langzaam als mogelijk gereden- en gestopt worden waardoor het mogelijk is om de mooi verlichte objecten goed vast te leggen.

Mocht u niet eerder vanuit een rijdende bus hebben gefotografeerd, dan is dit een unieke gelegenheid. Hiermee heeft u, het spreekwoordelijke gezegde: “twee vliegen in één klap.” Het is een oefening voor als u ooit in het buitenland tijdens een sightseeing tour foto’s wil maken en bovenal vanaf een niet allerdaagse standpunt de prachtig verlichte objecten van Paramaribo tijdens de feestmaand december vast te leggen.

De vrees dat er niet goed gefotografeerd kan worden en je bijvoorbeeld handen en hoofden in beeld zou krijgen wordt gelogenstraft door bijgaand powerpoint, samengesteld met foto’s van enkele deelnemers van de eerste foto bus-tour georganiseerd door Stichting Focus. Toen ging het om het fotograferen van de gebouwen en objecten in Paramaribo.