Ter herdenking van de 130ste sterfdag van Petrus Donders  is op zaterdag 14 januari in de bedevaartsoord Batavia Suriname een naambord en tentoonstelling onthuld. Een gebeurtenis die te maken heeft met Petrus Donders die geboren was op 27 oktober 1809 in Tilburg Nederland. Hij werd priester gewijd in 1842 en kwam datzelfde jaar op 16 september aan in Suriname. Vanaf 1855 vestigde hij zich te Batavia, waar de melaatsen werden verbannen. Hij is er onafgebroken tot zijn dood bij de melaatsen gebleven ter verbetering van hun droevig lot.

Op 23 mei 1982 werd Petrus Donders zalig verklaard en werd een nieuwe kerk in Batavia gebouwd op de plaats waar de eerste kerk stond. Die was in 1887 bij de ontruiming ook verbrand.

Reeds geruimetijd is er elke maand een bedevaart naar Batavia. Bij een van die gelegenheden heb ik Batavia ook op de gevoelige sensor van mijn camera vast gelegd. Gezien de bijzondere gebeurtenis op 14 januari kon ik het niet nalaten erbij te zijn en op de video vast te vastleggen.