Fotoreportage "60 jaar geleden"

Dankzij de fotografie kan ik een gebeurtenis van de vorige eeuw op mijn website plaatsen. We zijn even terug in de jaren-50 van de vorige eeuw. In Suriname was een arbeidersorganisatie voor de jeugd met twee afdelingen: de meisjes Vrouwelijke Arbeiders Jeugd (VKAJ) en de jongens Katholieke  Arbieders Jeugd (KAJ). In Nederland en België, waar de organisatie werd opgericht,  genoemd de Kajot(s)ters1). Met elke afdeling een eigen bestuur en één nationale voorzitter voor beide afdelingen, met het hoofdkanoor  in Brussel België.

Als nationale voorzitter van Suriname werd ik in 1957 door de leden afgevaardigd om deel te nemen aan de bedevaart2) in Rome. Dit op uitnodiging en gefinancieerd door de Kajot(s)ters van Valkenswaard Nederland.

Fotografie was toen in Suriname een luxe. Voor mij nog steeds vreemd, maar i.p.v. na maanden sparen een fiets te kopen, zoals mijn vrienden, was het een Agfa-Isola I3); die ik overal mee nam. Van enig fotografisch kennis was ik geheel niet op de hoogte. Daarvoor was zulks ook niet nodig. De handelingen waren heel simpel een zwart-wit rolfilm spoel 120, waarmee er 12 negatieven van 6 x 6 cm kon worden gemaakt, werd in de camera gezet. Om een foto te maken kon je kiezen door een palletje op "11" of "6.3" te schuiven en op het knopje te drukken. Er kwam dus geen belichtingsmeter aan te pas. Het laten ontwikkelen en afdrukken van de foto's nam bij de fotohandel toen één week inbeslag. Het waren standaard 6 x 6 cm fotoafdrukken.

Van Suriname naar Europa was toen een niet alle daagse reis. Je kon gemiddeld een keer in de maand met een passagiersboot van de Koninklijke Nederlandse Stoomvaart Maatschapij de KNSM4) naar Nederland. Incidenteel kon men ook als passagier met een van de vrachtboten heen. Gezien het tijdbestek van de uitnodiging en aanvang van het congres en bedevaart in Rome Italië, moest ik middels een gecombineerde boot- en vlieg reis heen. Zo vertrok ik met de Pan Am Airline (PAA)5) vanuit Zanderij naar Trinidad en logeerde bij de R.K. bisschop aldaar.  Na enkele dagen scheepte ik in op een France zeeschip SS Antilles6) er werd de dagen daarop aangedaan de eilanden: Barbados, Guadeloupe, Martinique  en Puerto Rico. Daarna,  zes dagen de oversteek naar Europa en kwam aan in Le Havre7), op een na belangrijkste haven van Frankrijk. Vandaar met de trein naar Parijs alwaar ik in een klooster van de paters Oblaten8) voor enkele dagen logeerde om vervolgens met Air France te vliegen naar Rome Italië. Ik was één week eerder dan de Kajot(s)ters uit Nederland en logeerde wederom in een klooster bij de paters Oblaten in Rome.

Geleidelijk zag ik de straten van Rome bezet door de 32.000 Kajot(s)ters die vanuit 86 verschillende landen kwamen. Met de groep uit Valkenswaard logeerde ik in een hotel en nam deel aan de avond fakeltocht naar verschillende locaties in Rome. Op zondag 25 augustus stond ik, als 21-jarige uit Suriname, met de Surinaamse vlag9) op het Sint-Pietersplein10) te midden van de duizenden Kajot(s)ters. De toespraak van Paus Pius XII11) en het grootspektake uitgevoerd door 300 Kajot(s)ters op het podium rond de obelisk12) op het Sint-Pietersplein was wel het aller hoogste. Dankzij het plastiek lensje van mijn camera, met twee diafragma keuze, kunt u zien wat door dat lensje, 60 jaar geleden,  werd vastgelegd.

******************* 
 

1) http://kajschellebelle.tripod.com/kaj_schellebelle/id6.html

 2) http://www.schijndelse.nl/J_KAJ_1.html#Bedevaart

 3) http://camerapedia.wikia.com/wiki/Agfa_Isola

 4) https://nl.wikipedia.org/wiki/Koninklijke_Nederlandse_Stoomboot-Maatschappij

 6) https://en.wikipedia.org/wiki/SS_Antilles

 7) https://nl.wikipedia.org/wiki/Le_Havre

 8) https://nl.wikipedia.org/wiki/Oblaten_van_de_Onbevlekte_Maagd_Maria

 9) https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Suriname

 10) https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Pietersplein#Obelisk

 11) https://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Pius_XII

 12) https://nl.wikipedia.org/wiki/Obelisken_van_Rome

 

*************** 

 

INFO BIJ DE FOTO'S

 

A) https://en.wikipedia.org/wiki/Pan_American_World_Airways

B) https://en.wikipedia.org/wiki/SS_Antilles

C) https://nl.wikipedia.org/wiki/Le_Havre

D) https://en.wikipedia.org/wiki/Benito_Mussolini

E) https://nl.wikipedia.org/wiki/Obelisken_van_Rome

F) https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Suriname

G) https://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Pius_XII

H) https://nl.wikipedia.org/wiki/Dom_van_Utrecht

I) http://www.corsovalkenswaard.nl/

J) http://www.weerderheemvalkenswaard.nl/nieuws2007/64-herdenkingsplaquette-geplaatst.html

K) https://nl.wikipedia.org/wiki/Valkenswaard_War_Cemetery

L) https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Servatiuskerk_(Borkel)

M) https://molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=503

N) https://nl.wikipedia.org/wiki/DAF_Museum

O) http://camerapedia.wikia.com/wiki/Agfa_Isola